Donderdag 14 januari, ‘Avondje Sterrewacht’: Werkgroep Leidse Sterrewacht in bedrijf

Update voor WLS-leden: laat je reactie achter op het WLS-forum zie ook WLS-berichten. Bedankt!
 

De Werkgroep Leidse Sterrewacht organiseert iedere maand een ‘Avondje Sterrewacht’ waarop een lezing over een sterrenkundig onderwerp wordt gegeven en vervolgens de telescopen van de Oude Sterrewacht worden bezocht. Er is toenemende belangstelling voor deze avonden, die bezocht worden door een breed publiek.

Maar wat doet de werkgroep nog meer? Al meer dan 30 jaar verzorgt de werkgroep het onderhoud aan de telescopen van de Oude Sterrewacht, organiseert zij publieksactiviteiten en geeft zij de leden gelegenheid waarnemingen te doen met de telescopen. Op donderdag 14 januari vanaf 20:00u presenteert de werkgroep zichzelf. Kom langs bij de Oude Sterrewacht aan de Kaiserstraat en neem kennis van haar activiteiten. Bovendien zult u door leden van de werkgroep worden geïnformeerd over de mogelijkheid als lid actief te zijn binnen de werkgroep.

De avond is georganiseerd rond drie thema’s. Het thema ‘Leren’ is voor mensen die meer willen weten over sterrenkunde en hoe hierover een breed publiek te informeren. Het thema ‘Bouwen’ is voor mensen die geïnteresseerd zijn en vaardigheden hebben in het plegen van onderhoud aan instrumenten. Het thema ‘Waarnemen’, ten slotte, is bestemd voor mensen die een telescoop willen leren bedienen, willen leren hoe je objecten aan de hemel opzoekt en bekijkt of, gewoon, het leuk vinden om door een telescoop naar de hemel te kijken.

Heeft u interesse in het werk van de werkgroep, dan bent u van harte uitgenodigd om op 14 januari vanaf 20:00u in de Oude Sterrewacht rond te kijken bij de ‘Werkgroep Leidse Sterrewacht in bedrijf’.

 

De Leidse Sterrewacht is in de negentiende eeuw gebouwd op een van de oude bastions tegenover de Witte Singel en grenst aan de Hortus Botanicus. De sterrenkundigen zijn er in 1974 uit vertrokken naar nieuwe gebouwen aan de Wassenaarseweg. Het gebouw aan de Singel, sindsdien Oude Sterrewacht geheten, is daarna gebruikt als tijdelijke huisvesting voor diverse universitaire groepen. Na een grondige restauratie (2009-2011) is het gebouw nu in gebruik bij de juridische faculteit. De telescopen en koepels worden gebruikt door studenten en vrijwilligers van de Werkgroep Leidse Sterrewacht. De werkgroep is in 1982 opgericht om op verzoek van de universiteit het onderhoud van de telescopen op zich te nemen.

Zie ook ...

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial