Avondje sterrewacht 8 december: geboorte, leven en dood van sterren

Donderdag 8 december organiseert de Werkgroep Leidse Sterrewacht (WLS) weer een Avondje Sterrewacht.

Het aantal deelnemers is beperkt, aanmelden vooraf is noodzakelijk. Deelname is op volgorde van aanmelding . VOL=VOL Mocht u verhinderd zijn om te komen, dan stellen wij het zeer op prijs als u dit even laat weten zodat andere mensen een kans krijgen om uw plaats in te nemen.

Sterren hebben een eigen levensloop. Wilt u daar meer over weten? De Werkgroep Leidse Sterrewacht, (WLS) biedt u die mogelijkheid met een lezing:  geboorte, leven en dood van sterren.

Wij vragen u hiervoor een bijdrage van 4 euro p.p. U bent vanaf 19.30 welkom voor koffie en thee. De lezing begint om 20.00 uur.  Na de lezing brengen de vrijwilligers van de WLS u naar de koepels met de oude telescopen. Onderweg krijgt u het een en ander te horen over de Leidse Sterrewacht. Bij de telescopen draaien we de koepels open als het weer dat toelaat en mag u zelf even een kijkje nemen door een oude telescoop.

Onderwerp van de lezing is deze avond : Geboorte, leven en dood van sterren

Sterren stralen overal mag dan een bekende uitdrukking zijn, ze stralen niet altijd. Ze worden geboren in uitgestrekte gas- en stofwolken en beginnen dan te stralen. Afhankelijk van hun type leven ze lang en rustig of leiden een kort en heftig leven. Ze doven langzaam uit of komen aan hun einde met een spectaculaire knal. In de meest extreme situaties blijft er dan alleen een zwart gat over.

 Spreker: Wim Nobel

Wim Nobel is van beroep IT-consultant maar in hart en nieren en al een levenlang actief bezig met sterrenkunde. Hij is voorzitter van de Amsterdamse vereniging van amateursterrenkundigen, geeft cursussen en zijn waarnemingen zijn van wetenschappelijke waarde. Hij is ook al jarenlang een gewaardeerd lid van de Werkgroep en op dit moment intensief betrokken bij de renovatie van een van de kijkers van de Sterrewacht (de Zunderman spiegeltelescoop).

Foto gemaakt door Kees Moddemeijer van de sluiernevel (ook wel Cirrusnevel). Deze nevel is het overblijfsel van een supernova die tussen de 5.000 en 8.000 jaar geleden in het sterrenbeeld Zwaan ontplofte.

 

 

.

 

Zie ook ...

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial