Avondje Sterrewacht 9 maart: leer mij de buurvrouw kennen ! (de maan)

Donderdag 9 maart organiseert de Werkgroep Leidse Sterrewacht (WLS) weer een Avondje Sterrewacht.

Het aantal deelnemers is beperkt, aanmelden vooraf is noodzakelijk. Deelname is op volgorde van aanmelding . VOL=VOL Mocht u verhinderd zijn om te komen, dan stellen wij het zeer op prijs als u dit even laat weten zodat andere mensen een kans krijgen om uw plaats in te nemen.

Wij vragen u  een bijdrage van 4 euro p.p. U bent vanaf 19.30 welkom voor koffie en thee. De lezing begint om 20.00 uur.  Na de lezing brengen de vrijwilligers van de WLS u naar de koepels met de oude telescopen. Onderweg krijgt u het een en ander te horen over de Leidse Sterrewacht. Bij de telescopen draaien we de koepels open als het weer dat toelaat en mag u zelf even een kijkje nemen door een oude telescoop.

Onderwerp van de lezing van deze avond is de maan.

De maan is het hemellichaam dat het dicht bij ons staat: onze buurvrouw. Lang hebben we haar alleen op afstand kunnen bewonderen en pas sinds kort (nou ja inmiddels ongeveer vijftig jaar) komen we er regelmatig op bezoek. U krijgt deze avond allerlei interessante wetenswaardigheden te horen over de maan als naaste hemellichaam en haar effecten op de aarde. Ook zal de tijd van de maanlandingen herleven. U kijkt mee, ook achter de schermen, met wat er allemaal gebeurd is om van een “small step” een “giant leap” te maken.

Spreker: Drs.Rudolf LePoole heeft sterrenkunde gestudeerd in Leiden, heeft vervolgens een aantal jaren in Amerika gewerkt en is daarna teruggekeerd naar de Sterrewacht. Inmiddels met pensioen is hij nog steeds actief en betrokken bij grote, instrumentele projecten. In Amerika was hij betrokken bij de voorbereidingen van de landingen op de maan. Kan er veilig op de maan geland worden en wat zijn dan geschikte landingsplekken?

 Foto: gemaakt met de 10 duims kijker van de Leidse Sterrewacht

Zie ook ...

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial