Avondje Sterrewacht 6 april: Kometen

Donderdag 6 april organiseert de Werkgroep Leidse Sterrewacht (WLS) weer een Avondje Sterrewacht.

Het aantal deelnemers is beperkt, aanmelden vooraf is noodzakelijk. Deelname is op volgorde van aanmelding . VOL=VOL Mocht u verhinderd zijn om te komen, dan stellen wij het zeer op prijs als u dit even laat weten zodat andere mensen een kans krijgen om uw plaats in te nemen.

Wij vragen u  een bijdrage van 4 euro p.p.

U bent vanaf 19.30 welkom voor koffie en thee. De lezing begint om 20.00 uur.  Na de lezing brengen de vrijwilligers van de WLS u naar de koepels met de oude telescopen. Onderweg krijgt u het een en ander te horen over de Leidse Sterrewacht. Bij de telescopen draaien we de koepels open als het weer dat toelaat en mag u zelf even een kijkje nemen door een oude telescoop.

Onderwerp van de lezing van deze avond is kometen: Een wazige wolkje met vaak een lange ijle staart gloeit mysterieus op in de nachthemel. Onverwacht opgedoken uit de diepte van het heelal en meestal na een paar weken weer verdwenen; het was een verschijnsel dat mensen vroeger angst aanjoeg. Tegenwoordig weten we dat dit een komeet is op zijn lange reis rond de zon. Tijdens de lezing gaat de spreker, Theo Klaver, onder andere in op vragen als “waar komen kometen vandaan?”, “waar  bestaan kometen uit?”, “waarom hebben kometen staarten?” en ” wat  heeft de ruimtesonde Rosetta aan het licht gebracht?”.  Ook het botsingsgevaar van een komeet met een planeet als de aarde wordt besproken.

De Spreker: Theo Klaver is sinds twee jaar actief bij de Oude Leidse Sterrenwacht. Zijn activiteiten richten zich vooral op het waarnemen van objecten buiten het zonnestelsel en astrofotografie. Verder is hij nauw betrokken bij publieksactiviteiten.

Foto: Komeet Hale-Bopp (11 maart 1997) met blauwe plasma- en witte stofstaart. In beide staarten zijn stralen en pieken te onderscheiden. Blackwater Falls State Park, Davis (West Virginia) met een 20-cm f/1.5 Schmidt telescoop, belichtingstijd 1 minuut. Uit de foto valt af te leiden dat de zon zich rechtsonder bevindt (want de plasmastaart wijst van de zon af) en dat de komeet zich naar links beweegt (want de stofstaart blijft achter).

Zie ook ...

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial