1 juni Avondje Sterrewacht: Hoe neem je het heelal de maat?

Donderdag 1 juni organiseert de Werkgroep Leidse Sterrewacht (WLS) alweer het laatste Avondje Sterrewacht voor de zomerstop.

Het aantal deelnemers is beperkt, aanmelden vooraf is noodzakelijk. Deelname is op volgorde van aanmelding . VOL=VOL Mocht u verhinderd zijn om te komen, dan stellen wij het zeer op prijs als u dit even laat weten zodat andere mensen een kans krijgen om uw plaats in te nemen.

Wij vragen u  een bijdrage van 4 euro p.p.

U bent vanaf 19.30 welkom voor koffie en thee. De lezing begint om 20.00 uur.  Na de lezing brengen de vrijwilligers van de WLS u naar de koepels met de oude telescopen. Onderweg krijgt u het een en ander te horen over de Leidse Sterrewacht. Bij de telescopen draaien we de koepels open als het weer dat toelaat en mag u zelf even een kijkje nemen door een oude telescoop.

Onderwerp van de lezing : Hoe neem je het heelal de maat?

Met satellieten reizen we nu door zonnestelsel naar planeten en kometen, maar hoe hebben we ooit, zonder de aarde te kunnen verlaten, de afstanden tot maan, zon en planeten kunnen meten? Laat staan de afstanden tot sterren en sterrenstelsel, om maar niet te spreken (wat we toch zullen doen) over de grenzen van ons heelal.En hoe, in hemelsnaam weten sterrenkundigen dat ons heelal veertien miljard jaar oud is?Wat voor “duimstokken” hebben sterrenkundigen en hoe werken ze ermee? Na vanavond weet u er alles van!

Spreker: Dr. Lambert Swaans

Lambert Swaans is een oud-sterrenkundige uit Leiden. Sinds eind vorige eeuw is hij weer actief op de oude Sterrewacht. Een breed publiek kennis laten maken met ons fantastische heelal, de sterrenkunde die dat heelal probeert te snappen en de Sterrewacht die daaraan belangrijk heeft bijgedragen, is zijn grote passie. Het Avondje Sterrewacht is zijn idee.

 

Zie ook ...

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial