Nieuwe Heliostaat voor Oude Sterrewacht

Nieuwe Heliostaat voor Oude Sterrewacht

 Update: bouw heliostaat met foto’s

Tijdelijke heliostaatkoepel. 13 maart 2015
Tijdelijke heliostaatkoepel. 13 maart 2015

Het geld is bijeen, de Heliostaat is gebouwd door WLS-leden en leerlingen en begeleiders van het LIS. (Leidse Instrumentmakersschool).

Heliostaat dakopstelling 20 maart 2015
Heliostaat dakopstelling 20 maart 2015
Montage onderframe heliostaat. 9 maart 2015
Montage onderframe heliostaat. 9 maart 2015

De zon is nu beneden in het bezoekerscentrum vergroot te zien, uiteraard alleen bij zonnig weer. Men ziet de zon geprojecteerd op een scherm, ook de zonnevlekken zijn te zien. Er wordt nog hard gewerkt aan de voltooiing. Op het dak is nu een noodbescherming aangebracht. Daar komt nog een permanente behuizing met een schuif, die bij goed weer open kan, zodat de zon zodra die er is in het bezoekerscentrum kan worden waargenomen. Ook beneden komt nog een bescherming om het publiek zo dichtbij mogelijk de apparatuur te laten zien maar zonder risico op beschadiging. U kunt 3 maal per week in het bezoekerscentrum terecht en uiteraard op Open Dagen.

Heliostaat kunstzon 13 maart 2015
Heliostaat kunstzon 13 maart 2015

 

Heliostaat bovenframe 13 maart 2015
Heliostaat bovenframe 13 maart 2015

Eerdere informatie over de crowdfunding voor de Heliostaat:

De Leidse Sterrewacht bouwt voor het eerst in 68 jaar weer een nieuwe telescoop: een zonnekijker die voor iedereen toegankelijk is.
Het project is een unieke samenwerking tussen vrijwilligers, astronomen, instrumentenmakers en het publiek. De nieuwe zonnekijker komt in het bezoekerscentrum van de Oude Sterrewacht.

De bouw kost 20 duizend euro. Om dat bedrag bij elkaar te krijgen heeft de Sterrewacht met de crowdfundingsactie gestart ‘Breng de zon naar Leiden!’

medium_heliostaat_kleinHet ontwerp
De zonnekijker bestaat uit een ingenieus spiegelsysteem, dat het zonlicht vanaf het dak van de Oude Sterrewacht naar het bezoekerscentrum in de kelder stuurt. Daar projecteert de kijker een afbeelding van de zon van één meter doorsnee ‘live’ op de muur. Daardoor wordt het mogelijk om de zon van dichtbij te laten zien en het publiek kennis te laten maken met onze eigen ster, haar zonnevlekken en uitbarstingen.

De crowdfundingsactie start op 26 januari 2015 en loopt maximaal door tot aan de zonsverduistering op 20 maart 2015. Help ons het project tot een succes te maken!

Update: succes!

De actie is succesvol geweest! Het bedrag is bij elkaar, de bouw is begonnen.
Meer informatie of doneren kan op de website:
www.steunleiden.nl/projecten/breng-de-zon-naar-leiden

Geef een reactie

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial