werk aan de kijker

werk aan de kijker

Het is weer volop zomer. De studenten zijn op vakantie, de collegezalen zijn leeg en het is stil op de Leidse Sterrewacht.  De nachten zijn kort en echt donker wordt het niet s’ nachts. De zomer is dan ook geen ideaal seizoen voor het waarnemen van de sterrenhemel. Dat betekent echter niet dat er helemaal niets gebeurd. Ook in de zomer zijn leden van de werkgroep leidse sterrewacht (WLS) aan het werk in de Leidse Sterrewacht. Het onderhoud van de telescopen behoort tot de kerntaak van de WLS en dat werk gaat volop door. Alle telescopen van de Leidse Sterrewacht zijn historisch waardevol en worden met de grootste zorg door de vrijwilligers van de WLS onderhouden. De oudste telescoop  van de Sterrewacht is de 6 duims telescoop. Deze telescoop was nog eigendom van de hoogleraar Frederik Kaiser, oprichter van de Leidse Sterrewacht. De telescoop is gemaakt van hout en is bijna twee honderd jaar oud. Andere telescopen zijn minder oud, maar niet minder interessant. Op de bijgevoegde foto kunt u een van onze leden aan het werk zien bij het smeren van de “fotograaf”, een telescoop waaraan fotografische platen werden vastgezet om opname’s te maken van de sterrenhemel. Enkele van deze oude opnames zijn nog te bewonderen in een vitrine bij de telescoop. Als het in september weer vroeger donker wordt, ontvangen wij u graag weer op de Leidse Sterrewacht om u de telescopen te laten zien en u te informeren over de historie van de Leidse Sterrewacht!

Reageren is niet mogelijk.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial