Uitbarsting in het heelal

De ster van Bethlehem wees de wijzen uit het Oosten de weg, zo gaat het kerstverhaal.

Op dit moment is in de donkere dagen voor kerst opnieuw een heel interessant verschijnsel waar te nemen aan de hemel. Op de foto lijkt het een gewone ster, maar dat is het niet. Het is een opname van het melkwegstelsel CTA-102 met een super zwart gat in het centrum. Dit stelsel ligt halverwege het heelal op 8 miljard lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Pegasus. Daar is een enorme uitbarsting aan de gang die de kern in een paar uur tijd wel honderd keer zo helder doet oplichten. De foto van dit verschijnsel is gemaakt op de (oude) Leidse Sterrewacht en beslaat ongeveer een stuk aan de hemel zo groot als de volle maan .

Foto: J.v. Kuilenburg 4 December 2016

Zie ook ...

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial