Jupiter in beeld

Jupiter in beeld

De Fotograaf is een van de kijkers in de Leidse Sterrewacht. Leden van de WLS maakten met behulp van deze kijker afgelopen week diverse foto’s en een fraaie schets van Jupiter. Voor het maken van de foto’s zijn een stel filmpjes gemaakt met verschillende focusinstellingen. Bij de bewerking hiervan is gekeken welke stack de meeste goede foto’s had, onder de aanname dat dat dan ook het scherpste focus zou moeten zijn.. Het groene bolletje rechtsboven in de eerste foto is een maantje, het blauwe gefriemel middenonder is een hotpixel. Het leuke van de tweede foto is het drie-dimensionale effect van het maantje dat nog net vlak boven z\n schaduw lijkt te zweven.Zie voor nadere uitleg over de achterliggende techniek : https://www.astroforum.nl/forum/visu…raaf-14-042017, en https://www.astroforum.nl/forum/astrofotografie/astrofoto-s-zonnestelsel/1334793-jupiter-met-de-fotograaf-13-april-2017

Jupiter

 

“Jupiter

 

 

 

 

 

 

 

Niet alleen foto’s werden die nacht gemaakt. Ook het ouderwetse handwerk van het tekenen van planeten is nog steeds in zwang zoals onderstaande prachtige schets  laat zien:

schets Jupiter

De schets wordt door de maker alsvolgt omschreven:”13/4-14/4/17, 23:55-00:08, 238x. Seeing vrij goed, transparantie goed.. Details zijn veel makkelijker zichtbaar, en de planeet heeft wat meer kleur. Vooral de GRS is duidelijk oranje-rood, maar ook de banden zijn eerder bruin dan grijs. Wat ook opvalt is dat de planeetranden niet kleurvrij zijn. Niet alleen de door de atmosfeer veroorzaakte kleurschifting met een rood en een blauw randje, maar ook een wat paarsige gloed waar je die kleuren niet ziet. Maar goed, we kijken door een achromaat, en het beeld is buitengemeen detailrijk. Als laatste bijzonderheid, ik zit op een forse waarneemtrap ter grootte van een klein theater een meter of twee boven de grond.Dan Jupiter. De GRS valt direct op met z’n oranjerode kleur. Heel af en toe lijkt er wat structuur in te zitten, de randen zijn wat donkerder. Ook z’n inham in de SEB is meestal goed te zien. Wat subtieler zijn de witte vlekken die rondom de inham gepositioneerd zijn en de donkerder randen van die inham en de equatoriale kant van de SEB.De NEB is wat donkerder en bevat een aantal donkere vlekken. Er lijkt een festoon uit te steken in de EZ. Verder valt opnieuw op dat de zone eronder (noord) erg donker en gelig is, de band daaronder is eigenlijk niet donkerder. Twee wat donderder strepen begrenzen de band.De polen lijken meestentijds egaal. Op de onbewerkte camerabeelden eerder op de avond  er wat structuur in te zitten, maar die haal ik er visueel niet uit.”

Schets gemaakt door Sander van der Wal

Foto’s gemaakt door Kees Moddemeijer en Sander van der Wal.
Kijker: Fotograaf: 340 mm, f 5240 mm. Camera: ZWO ASI 120 MC. fps 30, filmpje van 1000 beeldjes

Eerste foto:13 april 2016, 23:49Tweede foto :13 april 2016, 22:26,

Reageren is niet mogelijk.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial