Supernova vlamt op

Een supernova vlamt op in melkweg NGC6946 (op de grens van de sterrenbeelden Cepheus en de Zwaan). De amateur astronoom Patrick Wiggins (VS) ontdekte hem op 14 mei. Vóór die tijd was daar slechts een uiterst zwak sterretje te zien. Het is een ster, veel groter is dan onze zon, die opgebrand is, en daardoor ingestort en ontploft. Ondanks de afstand van 23 miljoen lichtjaar is de enorme explosie gedurende een paar weken zichtbaar op de aarde.

In de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 mei is deze opname gemaakt vanaf de Oude Sterrewacht (de supernova is omcirkeld). Alle andere sterren op de foto staan “dichtbij” in onze Melkweg op de voorgrond. Daar tussen door zien wij melkweg NGC6946 in de verte. De afbeelding beslaat een oppervlak dat kleiner dan de halve volle maan.

Overigens is de helderste ster van het bekende sterrenbeeld Orion ook van hetzelfde type, en een die ook nabij zijn einde is – misschien maken wij dat nog mee.

Foto: Johan v. Kuilenburg

Zie ook ...

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial