Supernova te zien!

Supernova bij NGC 6217 foto van 18 jan 2018 door J. v. Kuilenburg

Deze week vlamde in het sterrenbeeld Kleine Beer een ster op, die tot nu toe te zwak was om zichtbaar te zijn.  Het bleek een “super nova”, in het verre melkwegstelsel dat in catalogi bekend is als NGC-6217.
Deze super nova is een ster, veel zwaarder dan de zon, en aan ‘t eind van zijn leven, die instort en nog éénmaal oplicht in een explosie van onvoorstelbare omvang. Er is geen gevaar, want deze melkweg is zó ver weg dat het licht bijna 70 miljoen jaar nodig had om bij ons te komen.
De  super nova is zo helder dat hij zelfs met een verrekijker te zien is. Hij is overigens begin van de week ontdekt door amateur Etienne Bertrand. In deze tijd van grote geautomatiseerde telescopen, is dat een hele prestatie! Een van onze leden maakte bovenstaande foto van de super nova met een van de telescopen van de Leidse Sterrewacht.

Zie ook ...

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial