Alle activiteiten

Alle activiteiten

 • za
  20
  okt
  2018
  19.00-21.30Oude Sterrewacht

  Op zaterdag 20 oktober 2018, organiseert de Werkgroep Leidse Sterrewacht (WLS) een bijzonder avondje sterrewacht voor de jeugd. Het programma van die avond staat helemaal in het teken van Halloween.

  Het ontrafelen van de geheimen van het heelal is een kronkelpad vol spannende ontdekkingen: sterren ontploffen, zwarte gaten smelten samen, er bestaan spoken- en heksennevels en met grote telescopen zoeken we naar planeten met buitenaards leven. Sterrenwachten zijn daarom, zeker met Halloween, aantrekkelijke plaatsen voor mysterieuze personages. En speciaal de Leidse Sterrewacht want die is gebouwd op een voormalig kerkhof!

  De Halloween-avond (op zaterdag 20 oktober) begint stipt om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur, maar iedereen is vanaf halfzeven al van harte welkom. Drs. D. Mahieus is een van de nachtelijke figuren op de Sterrewacht. Zij vertelt ons in het eerste deel van de avond over de planeet mars.
  Daarna gaan we, voor wie durft, door de gangen, trappen, koepels en krochten van de Sterrewacht. Kijken natuurlijk door de telescopen van de Sterrewacht, maar we dwalen ook door de kelders en over het oude kerkhof waar we beslist nog meer geesten en andere dolers tegen zullen komen. Heb je gezien dat er de afgelopen maanden een heldere rode bol te zien is aan de sterrenhemel? Dat is de planeet mars. Met een beetje geluk kun je ook nog door een van de telescopen op de Sterrewacht de planeet mars van dichtbij zien. En wie weet ontmoet je zelfs marsmannetjes. Maar die bestaan niet (of toch wel?), net zoals de vreemde, op de sterrenwacht ronddolende figuren die je deze avond zullen overvallen met spannende, interessante en soms wel enge verhalen over het heelal en de Sterrewacht. Tussendoor schenken we speciale Halloweendrankjes, waaronder ook koffie en thee.
  En daarna ben je blij dat je weer veilig thuis naar bed kunt!

  Kortom: Wil je meer weten over het heelal? Ben je tussen de acht en twaalf jaar oud en niet bang uitgevallen ? Dan ben je, verkleed en wel, van harte welkom op de Leidse Sterrewacht op zaterdagavond 20 oktober. Vader, moeder, opa of oma zijn ook van harte welkom want ieder kind of groepje kinderen dient begeleid te worden door een volwassene! Hierbij geldt minimaal een volwassene per drie kinderen. Uiteraard is het leuk als ook zij in Halloween-sfeer verkleed komen.

  Wilt U met een of meer kinderen naar de Halloween avond komen, meldt U dan aan via het aanmeldformulier op deze website. Voor de avond vragen we een bijdrage van 4 euro p.p. (dit is inclusief de Halloween drankjes) Het aantal plaatsen is beperkt. Deelname is op volgorde van aanmelding.

 • za
  27
  okt
  2018
  20.00-23.00 uurleidse sterrenwacht

  Nacht van de nacht 2018

  Op Zaterdag 27 Oktober 2018 van 20.00 tot 23.00valt er veel te beleven op de Leidse Sterrewacht!! Tijdens deze avond is de Leidse Sterrewacht aan de Witte Singel open voor het publiek. Op deze avond wordt U in de gelegenheid gesteld door de Werkgroep Leidse Sterrewacht om kennis te maken met de hobby Sterrenkunde. Bovendien wordt op 27 Oktober speciaal aandacht gevraagd voor het probleem lichtvervuiling door bij een aantal monumenten in Leiden de lichten te doven.

  Het programma op de Leidse Sterrewacht voor het publiek is als volgt:

  - door de historische gebouwen rondlopen

  - door de antieke sterrenkijkers kijken

  - in het lichtlaboratorium verschillende projecten bekijken over licht

  - vragen stellen aan sterrenkundigen.

  Heeft u interesse in sterrenkunde, heeft u een telescoop gekocht, bent u nieuwsgierig van aard? Wij beantwoorden graag al uw vragen.

  U bent van harte welkom en de toegang is gratis! Reserveren is niet nodig.

 • do
  15
  nov
  2018
  20.00-22.30Oude Sterrewacht

  Op deze avond leert u onze zon pas echt kennen. Zij zal nooit meer alleen een plezierige licht- en warmtebron zijn. U weet straks hoe de zon die enorme hoeveelheid energie die daarvoor nodig is produceert en wat voor interessante verschijnselen zich nog meer op het oppervlak én in het inwendige van de zon afspelen.

 • do
  13
  dec
  2018
  20.00-22.30Oude Sterrewacht

  Sterren stralen overal mag dan een bekende uitdrukking zijn, ze stralen niet altijd. Ze worden geboren in uitgestrekte gas- en stofwolken en beginnen dan te stralen. Afhankelijk van hun type leven ze lang en rustig of leiden een kort en heftig leven. Ze doven langzaam uit of komen aan hun einde met een spectaculaire knal. In de meest extreme situaties  blijft er dan alleen een zwart gat over.

 • do
  17
  jan
  2019
  20.00-22.30Oude Sterrewacht

  Mocht u niet precies weten wat sterren of planeten zijn, laat staan het verschil daartussen, dan is dat probleem na vanavond opgelost.

  U snapt waarom u veel meer sterren ziet dan planeten, u kent hun fysieke eigenschappen, hun omvang, hun plek in de kosmos. U weet hoe sterren en planeten ontstaan en weet waarom sterren licht geven en planeten niet. Na vanavond kijkt u op een andere manier naar boven.

 • do
  14
  feb
  2019
  20.00-22.30Oude Sterrewacht

Geef een reactie

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial