Onderhoud aan Fotograaf

Onderhoud aan Fotograaf

De werkgroep leidse sterrewacht (WLS) zorgt voor het onderhoud aan de telescopen van de Leidse Sterrewacht. Op 16 augustus was de Fotograaf (voluit: de fotografische refractor) kijker aan de beurt voor een grondige reiniging van de lens. Op het volgende filmpje is te zien hoe de lens van de telescoop wordt genomen om te worden gereinigd:

video onderhoud fotograaf

De Fotograaf is met een diameter van 34 cm en een lengte van meer dan 5 meter, de grootste telescoop die te zien is op de Leidse Sterrewacht. De telescoop staat in een grote koepel direct bij het toegangshek tot de sterrenwacht. Kijk je aan de lenzenkant, dan is duidelijk zichtbaar dat de kijker bestaat uit twee telescopen (hoofdkijker en volgkijker) die omvat zijn door een buis. Aan de achterkant van de kijker is plaats voor grote fotografische platen, die ontwikkeld werden in de donkere kamer onderin de koepel.

In de tijd waarin de telescoop werd aangeschaft (1897) begon fotografie een grote rol te spelen in de sterrenkunde. Fotografie was een geweldige uitvinding die zorgde voor een enorme vooruitgang in het astronomisch onderzoek. Door een lange sluitertijd te nemen, waren opeens sterren zichtbaar die normaal met het menselijk oog niet konden worden waargenomen. Veranderingen in helderheid en positie konden makkelijker worden waargenomen door verschillende opnames van sterren te vergelijken. De fotograaf is vooral gebruikt voor dit onderzoek naar veranderlijke sterren.

Reageren is niet mogelijk.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial