Florence aan de hemel

Hierbij een foto van de kleine planeet “Florence”, gemaakt op de Leidse Sterrewacht in de nacht van 2 September. De planetoïde “Florence” (nr. 3122) is genoemd naar Florence Nightingale en is pas sinds 1981 bekend. Een tiental opnamen (om de minuut) zijn afgedrukt op één foto, ter grootte van ongeveer de volle Maan. De planetoïde verplaatst zich zo snel aan de hemel dat zij als een tiental verschillende beeldjes zichtbaar is. Op 1 september passeerde zij de aardbaan, en naderde de aarde toen op een afstand van 18X die van de maan. Daarmee hoort deze planetoïde tot de categorie van “aarde-scheerders”, welke potentieel de aarde kunnen raken. Met zijn diameter van 5 km is dit een van de grootste. Zij heeft zelf ook nog twee eigen maantjes, rond 1 september opgespoord met radar waarnemingen. De baan van deze planetoïde reikt van de aardbaan tot voorbij die van Mars. Een botsing zit er echter tot in de verre toekomst niet in.

Zie ook ...

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial